Zwangerschaps counseling

Tijdens één van de eerste controles zal de verloskundige een counselingsgesprek met jou/jullie voeren. In dit gesprek worden de mogelijkheden van onderzoek (prenatale screening) in de zwangerschap besproken. De NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo zullen aan bod komen. De onderzoeken zijn niet verplicht, het is een keuze. De verloskundige kan jullie begeleiden bij het maken van deze keuze. Jullie zijn ook vrij om aan te geven helemaal geen informatie over de onderzoeken te willen ontvangen. 

NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een test vanaf de 10e week van de zwangerschap en bestaat uit een bloedonderzoek, waarbij er gekeken wordt naar stukjes DNA/chromosomen van de placenta die in jouw bloed zitten. De uitkomst van die test geeft aan of jouw baby een verhoogde kans heeft op een chromosomale afwijking. De bekendste afwijking is het syndroom van Down (trisomie 21). Er wordt ook gescreend op syndroom van Edwards (trisomie 18) en het syndroom van Patau (trisomie 13). Daarnaast kan je kiezen of je ook meer wil weten over afwijkingen op andere chromosomen: de nevenbevindingen. Lees meer over de NIPT of je kunt ook de website www.pns.nl raadplegen. De test is niet verplicht. De NIPT wordt vergoed door de zorgverzekering.
 

13 weken echo

Bij de 13 weken echo wordt door middel van een echo onderzocht of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. De echo kan uitgevoerd worden tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. In Nederland kan je alleen een 13 weken echo laten uitvoeren als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt of de voordelen van deze echo opwegen tegen de nadelen van deze echo. Deze echo is gratis. Klik hier voor meer informatie.

20 weken echo

De 20 weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, belangrijke organen en het aangezicht. Doordat de baby bij dit termijn alweer een stuk groter is dan bij 13 weken kan er meer gezien en beoordeeld worden dan bij de 13 weken echo, maar helaas kunnen we in de zwangerschap niet alles zien. De 20 weken echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Klik hier voor meer informatie. 

Je kunt je alvast voorbereiden op dit gesprek. Lees vooraf de folder over de NIPT en de folder over de 13 en 20 weken echo.

Lees meer