Zwangerschaps counseling

Zwangerschapscounseling is een informatiegesprek met je verloskundige waarin op de mogelijkheden van de prenatale screeningstesten wordt ingegaan. De prenatale screeningstesten bestaan uit de Combinatietest, de NIPT en de 20 weken echo. Voor alle testen mag je kiezen, maar het moet niet. De voor- en nadelen van deze testen worden besproken tijdens de consulten.

NIPT

De NIPT(Niet Invasieve Prenatale Test) is een test vanaf de 11e week van de zwangerschap en bestaat uit een bloedonderzoek, waarbij er gekeken wordt naar stukjes DNA/chromosomen van de placenta die in het bloed zitten. De uitkomst van die test geeft aan of jouw baby een verhoogde kans heeft op een chromosomale afwijking. De bekendste afwijking is het syndroom van Down(de mongooltjes in onze samenleving)(trisomie 21). Er wordt ook gescreend op syndroom van Edwards(trisomie 18) en van Patau(trisomie 13). Lees meer over de NIPT of je kunt ook de website onderzoek van mijn ongeboren kind raadplegen. De test is niet verplicht. Bovendien zijn hier kosten aan verbonden die niet door je zorgverzekeraar worden betaald. Hier wordt geen echo bij gemaakt. Deze test heeft een zekerheid van bijna 100%.
We zullen hier tijdens je eerste bezoek aan de praktijk uitgebreid over praten.

Combinatietest

De combinatietest is de tweede keuze test en tevens een test om te onderzoeken of jouw baby een verhoogde kans heeft op een chromosomale afwijking voor Down, Edwards en Patau. Dit is ook een bloedonderzoek, waarbij er naar 2 andere stofjes in het bloed wordt gekeken. Dit gaat samen met een echo van de nekplooi van de baby. Alle baby's hebben een schilletje vocht in de nek dat opgemeten wordt. Lees meer op de website onderzoek van mijn ongeboren kind.
Deze test heeft een zekerheid van ongeveer 85%. En ook deze test moet je zelf betalen.

Echo op verzoek

Bij 13 weken kan er ook al gekeken worden naar alle structuren van de baby.  Dit gaat middels de echo op verzoek. Gekeken wordt of het hartje goed is aangelegd, het ruggetje dicht is en of er niertjes aanwezig zijn o.a. 
Eigenlijk de voorloper van de 20 weken echo. Deze wordt gemaakt bij Vita in Groningen en moet je ook zelf betalen. 

20 weken echo

De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo is niet verplicht en wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar. 

De zwangerschapscounseling vindt meestal plaats tijdens de intake of bij je eerste bezoek aan de praktijk.

Je kunt je alvast voorbereiden op dit gesprek. Kijk op zorgwijzer de folder NIPT en de folder 20 wekenecho van het RIVM.

Lees meer