Aanmelden

Ga naar het aanmeldformulier op uw verloskundige online

Aanmelden

Zwangerschapscounseling

Zwangerschapscounseling is een informatiegesprek met je verloskundige waarin op de mogelijkheden van de prenatale screeningstesten wordt ingegaan. De prenatale screeningstesten bestaan uit de Combinatietest(kansberekening), de NIPT(kansberekening) en de 20 weken echo. Voor alle testen mag je kiezen, maar het moet niet. De voor- en nadelen van deze testen worden besproken tijdens de consulten.

NIPT

De NIPT(Niet Invasieve Prenatale Test) is een test vanaf de 11e week van de zwangerschap en bestaat uit een bloedonderzoek, waarbij er gekeken wordt naar stukjes DNA van de placenta die in het bloed zitten. De uitkomst van die test geven aan of jouw baby een verhoogde kans heeft op een chromosomale afwijking. De bekendste afwijking is het syndroom van Down(de mongooltjes in onze samenleving). Er wordt ook gescreend op syndroom van Edwards(trisomie 18) en van Patau(trisomie 13). Lees meer over de NIPT, daar kun je ook de website onderzoek van mijn ongeboren kind raadplegen. De test is niet verplicht en hier zijn kosten aan verbonden die niet door je zorgverzekeraar worden betaald. Hier wordt geen echo bij gemaakt. Deze test heeft een zekerheid van bijna 100%.
We zullen hier tijdens je eerste bezoek aan de praktijk uitgebreid over praten.

Combinatietest

De combinatietest is de tweede keuze test en ook een test om te onderzoeken of jouw baby een verhoogde kans heeft op een chromosomale afwijking voor Down, Edwards en Patau. Dit is ook een bloedonderzoek, waarbij er naar 2 andere stofjes in het bloed wordt gekeken. Dit gaat samen met een echo van de nekplooi van de baby. Alle baby's hebben een schilletje vocht in de nek wat opgemeten wordt. Lees meer op de website onderzoek van mijn ongeboren kind.
Deze test heeft een zekerheid van ongeveer 85%. En ook deze test moet je zelf betalen.

20 weken echo

De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo is niet verplicht en wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar. Lees meer over de 20 weken echo.

De zwangerschapscounseling vindt meestal plaats tijdens de intake of bij je eerste bezoek aan de praktijk.

Je kunt je alvast voorbereiden op dit gesprek. Kijk op erfocentrum de folder NIPT en de folder 20 wekenecho van het RIVM.