Gezond zwanger worden

Tips om zwanger te worden voor vrouwen

 1. Let er op wanneer je vruchtbaar bent. Leer je lichaam zo goed mogelijk kennen. Let hierbij vooral op je vaginale afscheiding. Wanneer je merkt dat je meer vochtig bent dan anders en het vocht is helder en wat slijmerig, dan is het bijna zeker dat je op dat moment vruchtbaar bent.
 2. Zorg voor een gezond voedingspatroon en streef naar een gezond gewicht. Overgewicht, maar ook ondergewicht kan een nadelige invoer hebben op het zwanger worden.
 3. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, maar overdrijf niet.
 4. Start met het slikken van foliumzuur. Dit verlaagd het risico op het krijgen van een kindje met een open ruggetje of een hazenlip. Foliumzuur kan je puur gebruiken, maar zit ook in supplementen speciaal voor zwangeren.
 5. Stop met het drinken van alcohol.
 6. Stop met roken.
 7. Stop met het gebruiken van drugs.
 8. Probeer stress te vermijden. Stress kan ervoor zorgen dat je menstruatiecyclus, en daardoor je eisprong, kan uitblijven.
 9. Pas op met rauw eten en vitamine A.
 10. Bereid je voor op de komst van een baby, niet iedere woning is geschikt voor een baby. Ook niet iedere baan valt te combineren met een baby. Weet jij welke kosten er zijn als je een kind hebt? Een goede voorbereiding op je zwangerschap is dus belangrijk.
 11. Wanhoop niet te snel, de meeste stellen worden niet zwanger binnen de eerste 3 maanden. Zelfs na een jaar is het 1 op de 10 gezonde, jonge stellen niet geluk.

Tips om zwanger te worden voor mannen

 1. Onthoud je van dagelijkse seks of zelfbevrediging, dan zullen er bij je volgende ejaculatie meer spermacellen vrijkomen, wat de kans op een zwangerschap kan verhogen.
 2. Slik foliumzuur. Dit geldt dus niet alleen voor vrouwen. Als mannen dit nemen kan dat een positieve invloed hebben op de zwangerschap.
 3. Draag niet te strak ondergoed. Strak zittend ondergoed is niet goed voor de temperatuur van het sperma. Wanneer je dit draagt zullen de balzakken waar het sperma wordt aangemaakt, dichter tegen het lichaam aanzitten waardoor de temperatuur zal toenemen. Ook sauna’s worden hiervoor afgeraden.
 4. Zorg voor een goed lichaamsgewicht. Overgewicht kan voor minder goed zaad zorgen en daardoor een verminderde vruchtbaarheid.
 5. Stop met roken. Roken is dodelijk voor het zaad.
 6. Stop, of in ieder geval verminder, de alcohol inname. Teveel alcohol tast het sperma aan.
 7. Gebruik geen drugs. Dit vermindert de vruchtbaarheid.

 

Gun elkaar de tijd om zwanger te worden. Leg er geen druk op. Zeer weinig zwangerschappen ontstaan direct als de wens er is.
Ga niet te krampachtig om met seks. Gedurende een week iedere dag seks hebben is niet nodig. Probeer op een ontspannen manier met de zwangerschapswens om te gaan. Geniet van elkaar, ga seks niet alleen zien als een middel om zwanger te worden, maar blijf er ook van genieten.
Trouwens, ‘s ochtends bevat het sperma meer zaadcellen.

Lees meer