Voeding

Borst- of kunstvoeding?

Al tijdens de zwangerschap wordt jullie gevraagd of jullie borst- of flesvoeding willen geven aan jullie kindje. Belangrijk is dat je goed ingelezen bent over de voor- en nadelen van beide.

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding die een baby kan krijgen. Het krijgen van borstvoeding zorgt bij jullie kindje voor een kleiner risico op uiteenlopende aandoeningen in het latere leven zoals astma, overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type I (suikerziekte), sommige soorten jeugdkanker, colitis ulcerosa en nog veel andere aandoeningen (zie borstvoeding.com voor wetenschappelijke artikelen hierover). Het geven van borstvoeding zorgt bij de moeder voor een kleiner risico op osteoporose (bontontkalking), baarmoederkanker, eierstokkanker en meer.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten baby’s minstens 6 maanden volledig worden gegeven. Dat betekent dat jullie kind alleen maar borstvoeding krijgt in die periode. Gemiddeld geeft een vrouw in Nederland twee tot drie maanden volledige borstvoeding. Het merendeel van de vrouwen die eerder met borstvoeding stoppen dan ze van tevoren aangaven, deed dat (mede) op basis van de houding van haar partner. Elke vrouw zal een moment hebben dat de borstvoeding haar even te veel wordt.
Als jij op dat moment alleen maar zegt dat je haar steunt in haar beslissing, wat die ook mag worden, staat zij er alleen voor om de knoop door te hakken. Een korte motivatie, wat extra hulp bij het voeden of kolven of een herinnering waarom jullie graag wilden dat jullie kind borstvoeding zou krijgen is waardevoller.

Fabels over borstvoeding

Hieronder vind je een aantal fabels en misverstanden over borstvoeding. Voor de volledige uitleg waarom dit fabels zijn, verwijs ik graag naar www.borstvoeding.com/fabeltjes.

  • Je partner krijgt hangborsten of ‘theezakjes’ van borstvoeding geven
  • Je partner mag geen alcohol drinken zolang ze borstvoeding geeft
  • Een vrouw met kleine borsten heeft minder melk dan een vrouw met grote borsten
  • Je weet niet of de baby genoeg melk krijgt
  • Borstvoeding is natuurlijk, dus dat gaat vanzelf

Veel vaders en moeders krijgen een onzeker gevoel bij borstvoeding, omdat ze niet weten of hun kindje wel genoeg melk krijgt. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. Je weet dat een baby genoeg binnenkrijgt als het goed plast, poept, niet (te) geel ziet de eerste dagen na de bevalling, niet suf is en tevreden is. Al deze punten leer je te beoordelen in de eerste dagen na de bevalling, meestal van de kraamverzorgster.
Als jullie voor borstvoeding kiezen, is het aan te raden om tijdens de zwangerschap een borstvoedingscursus of -avond te volgen. Hier krijg je informatie en tips om de kans van slagen bij borstvoeding groter te maken.
Het is ook nuttig voor jou om ernaartoe te gaan al zijn lang niet alle cursusleidsters even goed ingespeeld op mannen en is het misschien even wennen om een hele avond over borsten te horen en te praten.

 

Kunstvoeding

Als jullie, om welke reden dan ook, besluiten om geen borstvoeding te geven, dan is kunstvoeding natuurlijk een goede keus. Zorg ervoor dat je de keus op juiste gronden maakt en niet op basis van vooroordelen of fabels (zie hierboven of op www.borstvoeding.com/fabeltjes).

Realiseer je in ieder geval dat de kunstvoedingsindustrie een commerciële instelling is, met marketinggeld en winstoogmerk. De borstvoedings-‘industrie’ of ‘-maffia’ (afhankelijk bij welke partij je je het meest thuis voelt) heeft geen reclamebudgetten of winstoogmerk.

Voor- en nadelen van borstvoeding en flesvoeding vind je elders op de website.

Lees meer