Ovulatie berekenen

Om je kans op zwanger worden te vergroten is het handig om je ovulatie (eisprong) te berekenen. Een menstruatiecyclus heeft een aantal dagen waarop de kans op bevruchting het grootst is, nl een aantal dagen voor de eisprong tot 2 dagen erna.
Als een vrouw zwanger wil worden is het zinvol om te weten wanneer je het beste gemeenschap kan hebben. Andersom helpt het ook vrouwen die niet zwanger willen worden. Dan weet je wanneer je beter geen gemeenschap of onbeschermd gemeenschap kan hebben, dit voorkomt een ongewenste zwangerschap.

Ovulatie bereken met behulp van ovulatiecalculator

De meest eenvoudige manier om je ovulatie te berekenen is “de eerste dag van je laatste menstruatie” plus 14 dagen. Deze methode heet de kalendermethode. Helaas is deze methode niet precies genoeg omdat elke vrouw een eigen menstruatiecyclus heeft, maar het geeft wel een indicatie in welke periode de ovulatie zal zijn. Er zijn hiervoor ook diverse online ovualatiecalculators ontwikkeld. Er zijn ook andere methoden voor het berekenen van de ovulatie:

  • Temperatuurmethode- Net na de eisprong stijgt je basale lichaamstemperatuur ( temperatuur van het lichaam in rust, gemeten in de ochtend voor het opstaan)met ongeveer 0,2 tot 0,5 graad. Als je elke morgen trouw je temperatuur opneemt, kun je precies zien wanneer de eisprong is.
  • Door de structuur van baarmoederhals slijm in de gaten te houden: Tijdens de cyclus verandert het slijm dat uit de baarmoederhals komt van kleur en samenstelling en is heel specifiek tijdens de vruchtbare dagen. Dit slijm wordt cervixslijm genoemd. Met een beetje oefening kun je aan het cervixslijm (www.ovulatie-berekenen.com) zien wanneer je vruchtbaar bent.
  • Door een ovulatietest te gebruiken. Je gebruikt ze op dezelfde manier als de zwangerschapstest.

Lees meer