Thuis bevallen

Als je een probleemloze zwangerschap hebt en de baby ligt met het hoofdje naar beneden , dan kun je thuis bevallen. Veel vrouwen vinden het prettig om in hun eigen omgeving te bevallen, omdat je je dan vaak beter kunt ontspannen. Bij de bevalling is het belangrijk dat je je prettig en veilig voelt. En in je eigen huis kun je makkelijker wat afleiding vinden en het is nu eenmaal vertrouwder dan het ziekenhuis.

Voorbereiden op thuis bevallen

Zorg ervoor dat alles vanaf 37 weken in huis is.

Bereid je bevalling in huis op tijd voor:

  • Je bed moet minstens 70 cm hoog zijn. Daarvoor verhoog je het bed met klossen
  • De temperatuur in de kamer moet ongeveer 22 graden zijn
  • Zet twee emmers onder het bed met in iedere emmer een vuilniszak
  • Zorg dat er voldoende verlichting is
  • Zorg dat je huis(nummer) goed zichtbaar is

Vaak krijg je van je verzekering een kraampakket, waarin de eerste benodigdheden voor de bevalling in zitten: bijvoorbeeld celstof ondermatjes, kraamverband, navelklem, alcohol etc.
Het is belangrijk dat je zelf zorgt dat alle benodigdheden aanwezig zijn en binnen handbereik staan. Het is handig om het kraampakket in de doos te laten zitten. We adviseren ook om een ziekenhuistas klaar te zetten, zodat we, indien nodig, meteen kunnen vertrekken.

Wanneer de bevalling thuis plaatsvindt, zal de kraamverzorgster door ons gebeld worden. Zij assisteert ons bij de bevalling. Nadien blijft ze een aantal uren zodat jij en je partner na de bevalling kunnen bijkomen en genieten van de eerste momenten met jullie baby.

Er bestaan situaties waarin het niet meer verantwoord is om thuis te bevallen. In dat geval gaan we alsnog naar het ziekenhuis. Afhankelijk van de situatie zal dit met eigen vervoer zijn of per ambulance.

Lees meer