De zwangerschap

Wat jouw rol als partner is in de zwangerschap mag je zelf invullen. Je voelt je misschien erg betrokken. Of je voelt je juist niet betrokken, terwijl je vindt dat je dit wel zou moeten zijn. Tel daar nog bij op dat je zwangere partner tijdens de zwangerschap zich anders kan gedragen dan voor haar zwangerschap en misverstanden en verwarring liggen op de loer.
Kijk eens wat goed bij jou of jullie samen past.

Maatje

Je kunt ervoor kiezen gewoon een maatje te zijn voor je partner. Je gaat mee naar controles, toont interesse en doet wat moet. Je maakt de babykamer in orde, doet de zwaardere huishoudelijke taken en gaat met haar mee naar haar controles en de zwangerschapscursus. Je stelt je beschikbaar maar passief op en laat het aan haar om aan te geven wat ze van je wil.

Coach

Je kunt haar steunen. Je neemt (zware) taken over en je realiseert je dat bijvoorbeeld stofzuigen of boodschappentassen dragen al zwaar is bij een gevorderde zwangerschap. Je verdiept je in wat zij voelt, wat voor veranderingen er komen en hoe je haar daarbij kunt helpen. Je partner is de topsporter die het zware werk moet doen, maar jij kunt een goede coach zijn.

Mental coach

Een zwangere vrouw huilt makkelijker, maakt zich zorgen over dingen waar ze eerder niet wakker van lag of heeft angsten over jullie kind. Jij kan dan een luisterend oor bieden en haar gerust stellen. Probeer niet meteen met oplossingen te komen, maar luister naar wat ze zegt. Wuif haar twijfels of angsten niet weg, maar neem ze serieus en relativeer ze. Zeg haar bijvoorbeeld dat je trots op haar bent, dat ze het goed doet en dat jij er voor haar bent. Ga samen op zoek naar betrouwbare antwoorden, bijvoorbeeld van de verloskundige.

Lees meer