Erkenning

Een naam voor je baby is iets waar je soms lang over na moet nadenken. Maar niet alleen de voornaam is belangrijk. Het is verstandig om tijdens je zwangerschap ook na te denken over de achternaam van je baby. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat je baby de achternaam van de vader krijgt. Je kunt ook kiezen om het de achternaam van de moeder te geven. Hoe werkt dat?

Wanneer je getrouwd bent/geregistreerd partnerschap hebt

Krijgt de baby standaard de achternaam van de vader.
Wil je de achternaam van de moeder geven, dan moeten jullie dit samen, voor de bevalling, regelen bij de afdeling burgerzaken van de gemeente.

Wanneer je niet getrouwd bent

Krijgt de baby standaard de achternaam van de moeder.
Wil je de achternaam van de vader geven, dan moet deze de baby eerst erkennen. Daardoor krijgt de vader dezelfde rechten en plichten als wanneer je getrouwd zou zijn. Het is verstandig de erkenning voor de bevalling te regelen. De moeder moet officieel toestemming geven aan de vader om de baby te erkennen. Hiervoor moeten jullie samen naar de afdeling burgerzaken van de gemeente.

Meer informatie hierover kan je vinden op rijksoverheid.nl

Bedenk al vroeg in de zwangerschap hoe je de kinderopvang wilt gaan regelen. Wil je gebruik gaan maken van een kinderdagverblijf, dan is daar meestal sprake van een wachtlijst.

Lees meer