Echo's

Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een vroege echo in de zwangerschap. Soms is er een medische indicatie voor het maken van deze echo, zoals bloedverlies, twijfel over de zwangerschapsduur of een eerder doorgemaakte miskraam. De vitaliteitsecho wordt in dit geval door de verzekering vergoed. 
Wij bieden al onze zwangeren een vitaliteitsecho aan rond 8 weken zwangerschap. Ook als hier geen medische indicatie voor is. We brengen hier geen kosten voor in rekening.
Het kan lastig zijn om de baarmoeder zo vroeg in de zwangerschap met de echo via de buik goed in beeld te krijgen. Het kan helpen om met een volle blaas te komen. Als we onvoldoende kunnen zien kunnen we de echo inwendig herhalen. Dit is uiteraard niet verplicht.

Termijnecho

We bieden alle zwangeren een termijnecho aan. De termijnecho wordt bij voorkeur verricht bij een zwangerschapsduur tussen de 10 en 13 weken. Bij deze echo wordt de baby van kruin tot stuit gemeten. Met behulp van deze meting kunnen we de uitgerekende datum berekenen. Ook bij deze echo kan het voorkomen dat we de baby met de echo via de buik niet goed genoeg in beeld kunnen krijgen. In dat geval kan een inwendige echo beter zicht geven.

Tijdens de controles

Als extra dienst bieden wij jullie de mogelijkheid om bij elke controle even kort naar de baby te kijken door middel van een echo. We luisteren naar het hartje en proberen een leuke foto te maken. Hier rekenen wij geen kosten voor. Als jullie niet elke keer een echo willen, kunnen jullie dit gerust aangeven. We zullen dan met de doptone de harttonen van de baby controleren. 

Groeiecho

Wanneer er een indicatie bestaat voor groeiecho's, maken wij deze echo's zelf in de praktijk. Een voorbeeld van een indicatie is een eerder kindje met een laag geboortegewicht. Bij een groeiecho worden de hoofdomtrek, de buikomtrek en het dijbeen van de baby gemeten. Een groeiecho wordt minimaal twee keer uitgevoerd met minstens 10-14 dagen tussen beide echo's. Door meerdere metingen te verrichten krijgen we een goed beeld van hoe de groei van de baby verloopt: een groeicurve. Ook bepalen we de hoeveelheid vruchtwater. De groeiecho's worden vergoed door de zorgverzekering.

Liggingsecho

Als we aan het einde van de zwangerschap twijfelen over de ligging van de baby kunnen we een liggingsecho maken. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekering.
 

13 en 20 weken echo

De dertien en twintig weken echo zijn uitgebreide medische echo's waarbij gekeken wordt of de baby aangeboren afwijkingen heeft. Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo's zijn niet verplicht en worden wel vergoed door de zorgverzekeraar. 
Deze echo wordt niet door ons gedaan, maar elders.

Echo op verzoek

Een echo op verzoek is een echo die wordt gedaan zonder medische gronden. Vaak wordt dit gedaan om het geslacht van de baby te bekijken of om met de 3D/4D echo een kijkje in de buik te nemen.

De geslachtsecho is mogelijk vanaf 14 weken zwangerschap. Voor een 3D/4D echo adviseren we een zwangerschapsduur van 26-30 weken.

Jullie kunnen bij ons terecht voor een echo op verzoek, hier zijn kosten aan verbonden.

 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Lees meer