Echo's

Wij maken de volgende echo's

 

Vitaliteit-echo

Er kan een medische reden zijn voor het maken van een vroege echo, bijvoorbeeld bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap, twijfel over de zwangerschapsduur of verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Maar ook een zwangerschap na een miskraam kan spanning met zich meebrengen.
Daarom bieden we vroeg in de zwangerschap rond 6-7 weken een echo aan om de zwangerschap te bevestigen.

Termijnecho

We maken bij iedere zwangere een termijnecho. De termijnecho wordt bij voorkeur verricht bij een zwangerschapsduur van 10-12 weken.
Met de termijnecho kunnen we:

  • vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
  • vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt
  • zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat
  • de “duur” van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het baby geven een vrij nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum.

In sommige gevallen volstaat een uitwendige echo. Dit onderzoek kan het beste uitgevoerd worden met een volle blaas. Afhankelijk van de beeldkwaliteit en de plaats van de baarmoeder, moeten we ook een inwendige echo maken.

 

 

Tijdens de controles

Bij elke controle maken we in principe een echo. We luisteren naar het hartje en kijken even naar je kindje. Maar het hoeft niet. Als je liever niet iedere keer een echo wilt, mag je dat natuurlijk aangeven! Dan luisteren we naar het hartje van je baby met de doptone (dat is een apparaatje waarmee we ook het hartje kunnen laten horen. Dit gebruiken we ook tijdens de thuisbevalling). Dus geef gerust aan wat je prettig vindt!

Groeiecho

Wanneer er een indicatie bestaat voor groeiecho's, maken wij deze echo's zelf in de praktijk. Een voorbeeld van een indicatie is een eerder kindje met een laag geboortegewicht. Bij een groeiecho worden de hoofdomtrek, de buikomtrek en het dijbeen van de baby gemeten. Op die manier wordt duidelijk of de baby volgens verwachting groeit. De groei wordt minimaal twee keer gemeten, zo nodig vaker. Door meerdere metingen te verrichten krijgen we een goed beeld van hoe de groei van de baby verloopt: een groeicurve. Ook bepalen we de hoeveelheid vruchtwater. Een echo groeicontrole vindt plaats tussen de 30-34 weken.

Liggingsecho

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt.

 

De volgende echo's maken we niet zelf

 

13 en 20 weken echo

De dertien en twintig weken echo zijn uitgebreide medische echo's waarbij gekeken wordt of de baby aangeboren afwijkingen heeft (voor zover we dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo's zijn niet verplicht en worden wel vergoed door de zorgverzekeraar. 
Deze echo wordt niet door ons gedaan, maar elders.

De pretecho

Een pretecho is een echo die wordt gedaan zonder medische gronden. Vaak wordt dit gedaan om het geslacht van de baby te bekijken of om met de 3D/4D echo een kijkje in de buik te nemen.

Er zijn verschillende pretecho’s. De 2d echo is in zwart-wit, net als de echo's op de praktijk. De 3D/4D echo geeft een goed beeld van je baby, omdat het meer diepte geeft. Verder kan je ook details zien zoals het neusje, de vingertjes en het mondje.

Het mooist is om een pretecho te doen tussen de 26 en 30 weken zwangerschap. Je kindje is dan niet te groot, zodat je een goed beeld krijgt. Onze praktijk maakt op dit moment geen pretecho`s.

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Lees meer