Echo's

Wij maken de volgende echo's

Vitaliteit-echo

Er kan een medische reden zijn voor het maken van een vroege echo, bijvoorbeeld bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap, twijfel over de zwangerschapsduur of verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Maar ook een zwangerschap na een miskraam kan spanning met zich meebrengen.
Daarom bieden we vroeg in de zwangerschap rond 6-7 weken een echo aan om de zwangerschap te bevestigen.

Termijnecho

We maken bij iedere zwangere een termijnecho. De termijnecho wordt bij voorkeur verricht bij een zwangerschapsduur van 10-12 weken.
Met de termijnecho kunnen we:

  • vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
  • vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt
  • zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat
  • de “duur” van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het baby geven een vrij nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum.

In sommige gevallen volstaat een uitwendige echo. Dit onderzoek kan het beste uitgevoerd worden met een volle blaas. Afhankelijk van de beeldkwaliteit en de plaats van de baarmoeder, moeten we ook een inwendige echo maken.

 

 

Tijdens de controles

Bij elke controle maken we in principe een echo. We luisteren naar het hartje en kijken even naar je kindje. Maar het hoeft niet. Als je liever niet iedere keer een echo wilt, mag je dat natuurlijk aangeven! Dan luisteren we naar het hartje van je baby met de doptone (dat is een apparaatje waarmee we ook het hartje kunnen laten horen. Dit gebruiken we ook tijdens de thuisbevalling). Dus geef gerust aan wat je prettig vindt!

Groeiecho

Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of de baby volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het baby ontstaat: een groeicurve. Ook bepalen we dan de hoeveelheid vruchtwater. Een echo groeicontrole vindt plaats tussen de 30-34 weken.

3D echo's

Op onze praktijk verrichten we ook 3D echo's, dit wordt vaak gecombineerd met een groei echo. We sturen alle echo foto's naar je toe via de mail.

Liggingsecho

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt.

 

De volgende echo's maken we niet zelf

20 weken echo

De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo is niet verplicht en wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar. Lees meer over de 20 weken echo.

Deze echo wordt niet door ons gedaan, maar elders.

De pretecho

Een pretecho is een echo die wordt gedaan zonder medische gronden. Vaak wordt dit gedaan om het geslacht van de baby te bekijken of om een kijkje te nemen hoe de baby in de buik zit.

Er zijn verschillende pretecho’s. De 2d echo is in zwart-wit . De 3d echo geeft een goed beeld van je baby, omdat het meer diepte geeft. Verder kan je ook details zien zoals het neusje, de vingertjes en het mondje.
Een 4d echo is een filmpje die in 3d beelden wordt laten zien. Zo ontstaat er een bewegend beeld en kan je zien hoe je kindje in de buik beweegt.

Het mooist is om een pretecho te doen tussen de 26 en 30 weken zwangerschap. Je kindje is dan niet te groot, zodat je een goed beeld krijgt. Onze praktijk maakt geen pretecho`s.

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Lees meer