Centering Pregnancy

Verloskundig Centrum De Wieg start met CenteringPregnancy; zorg waarbij de zwangerschapscontroles uitgebreid worden met extra tijd, voorlichting en aandacht binnen een groepsbijeenkomst.

Met gemiddeld 10 zwangeren maak je gedurende 9 bijeenkomsten kennis met de verloskundige en andere vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur.
De 10e bijeenkomst is na de bevalling samen met je baby.

Tijdens de bijeenkomsten worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Deze bijeenkomsten worden geleid door verloskundigen (Leoni en Suzanne) samen met kraamverzorgsters van Kraamzorg Het Groene Kruis (Deja en Linda). Soms wordt er iemand uitgenodigd om te komen praten over een specifiek onderwerp, een andere keer wordt er een video vertoond.

Hoe ziet een bijeenkomst eruit?

De bijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsboekje. Afgeschermd van de groep doet de verloskundige het uitwendig onderzoek om de groei van je baby te beoordelen en maakt een korte echo.
Bij het eerste half uur van de bijeenkomst mogen je partner, kind(eren) of andere familieleden aanwezig zijn. Daarna gaan we met alle aanstaande moeders aan de slag. We bespreken iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen (zoals een gezonde leefstijl, zwangerschapsklachten, voeding voor de baby, de bevalling, de kraamtijd) Deze zullen aansluiten op de fase van je zwangerschap. Ook kun je zelf onderwerpen inbrengen die je graag besproken wilt zien. Tijdens de bijeenkomsten over de bevalling en kraamtijd is je partner ook welkom.

Hoe gaat het in de praktijk?

De eerste 2-3 controles en alle groei/3D echo`s zijn individueel. CenteringPregnancy begint als je tussen de 12 tot 16 weken zwangerschap. In het begin kom je eens in de vier weken en later eens in de twee weken bij elkaar. Alle bijeenkomsten worden gehouden op de praktijk. De laatste weken van je zwangerschap kom je dan weer wekelijks terug voor de individuele controles op het spreekuur.

Elkaar steunen en kennis delen

Met CenteringPregnancy ontmoet je andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Deze manier van zwangerschapsbegeleiding draagt bij aan meer vertrouwen in jezelf, in je zwangerschap en de bevalling en in je rol als moeder/vader.

Beter contact met je verloskundige

Je hebt tijdens CenteringPregnancy langer contact met de verloskundige dan in de 1 op 1 controles. Je krijgt in totaal 17 uur meer zorg dan bij individuele verloskundige zorg. Een verloskundige kan in 2 uur tijd veel beter en dieper ingaan op vragen, dan in de 15 minuten van een gewone afspraak.

Data en tijd

Alle bijeenkomsten, behalve de bijeenkomst na de bevalling, zijn van tevoren vastgelegd. Vraag ernaar op de praktijk voor welke groep jij in aanmerking komt. Dit hangt namelijk af van je uitgerekende datum.

Meer weten over CenteringPregnancy?

Kijk voor meer informatie op: CenteringPregnancy