Foliumzuur

Aan vrouwen die graag zwanger willen worden, wordt geadviseerd om foliumzuur te gebruiken tot zij tien weken zwanger zijn. Het duurt ongeveer 4 weken voor er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Het beste tijdstip om te starten met foliumzuur is daarom al voor jullie actief met jullie kinderwens aan de slag gaan of in ieder geval zodra jullie stoppen met het gebruik van anticonceptie.
Foliumzuur is vitamine B11 en vermindert de kans op neurale buisdefecten bij de baby. Neurale buis defecten zijn afwijkingen aan de hersenen of het ruggemerg van de baby, bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip.
Het advies is om dagelijks 1 tablet van 400 microgram te gebruiken. De foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Niet alle vrouwen kunnen de inactieve vorm van foliumzuur goed omzetten, daarom adviseren wij de actieve vorm van foliumzuur te gebruiken. De actieve vorm heet folate of folacin. Het merk Solgar heeft bijvoorbeeld deze actieve soort gebruikt. Het heet Solgar Folacin 400.

Als je eerder een kindje hebt gekregen van een neurale buisdefect dan is het advies om 4 of 5 mg foliumzuur per dag te gebruiken. Deze tabletten zijn alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar.

Lees meer