Laatste kraamvisite

Bij het laatste huisbezoek worden er nog een aantal zaken besproken zoals vitamine K en D toediening, anticonceptie, wat te doen bij koorts bij je baby onder de 3 maanden, waar je terecht kunt voor al je vragen na de kraamweek en de nacontrole.

Vitamine K en D

Borstgevoede kinderen moeten vanaf de 8e dag extra vitamine K en vitamine D toegediend krijgen.
Flesgevoede kinderen krijgen alleen vitamine D toegediend; vitamine K zit al in de flesvoeding.
Geef je borstvoeding, dan is het voor jou ook belangrijk vitamine D te gebruiken zolang je voedt.

Anticonceptie

Na de bevalling is het verstandig weer na te denken over anticonceptie.
 De eisprong is gemiddeld 4-6 weken na de bevalling en net voor de eerste menstruatie. Je kunt dus zeer snel na de bevalling al weer zwanger worden. Verdiep je er in, samen met je partner, en kom tot een goede oplossing.

Meer informatie op anticonceptie.nl

Als je opnieuw zwanger wilt worden dan raden we aan om direct te starten met foliumzuur wanneer je met de anticonceptie stopt.

 

Nacontrole 6 weken

Zes weken na de bevalling mag je op nacontrole komen ter afsluiting van de afgelopen maanden. De nacontrole vindt plaats bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleidt of bij je casemanager. We kijken terug op het verloop van je zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. Of alles naar wens is verlopen en hoe je de zorg van ons hebt ervaren. Bij deze nacontrole meten we nogmaals de bloeddruk, eventueel het gewicht en, indien noodzakelijk, het ijzergehalte in je bloed. 
Mochten er nog problemen zijn met de hechtingen, dan kijken we hier natuurlijk ook naar.

Stichting Baby Hope

Ben je bevallen en heb je het kraampakket maar gedeeltelijk gebruikt: dan is stichting Baby Hope blij wanneer je het restant aan hen schenkt. Zij sturen de materialen naar kraamprojecten in ontwikkelingslanden (o.a. Benin en Ghana). Zij sluiten aan bij kraamprojecten van kleine onafhankelijke en deskundige organisaties. Deze organisaties zetten eigen mensen in bij hun projecten, waardoor de materialen op de juiste plek van bestemming komen. Wanneer je dit goede doel wilt steunen, kun je contact op nemen met Klaaske Boven te Winschoten, tel: 0597-415110 Voor meer informatie: stichtingbabyhope.org

Gezondheid na de zwangerschap

Speciaal voor vrouwen die zwanger zijn, een zwangerschap plannen of recent een baby hebben gekregen, biedt het UMCG in samenwerking met de RUG een gratis online cursus aan over gezondheid na de zwangerschap. Het krijgen van een kind is een zeer bijzondere gebeurtenis, maar na de bevalling kan er veel gebeuren met de gezondheid van een vrouw.
Klik op deze link voor meer informatie.

Lees meer