Gezond zwanger

Alcohol tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen vragen zich af of ze alcohol mogen drinken tijdens de zwangerschap. Alcohol wordt in de zwangerschap volledig afgeraden. Door alcohol te drinken kan het ‘foetaal alcoholsyndroom’ ontstaan. Dit is een aandoening waarbij lichamelijke en geestelijke gebreken ontstaan door het alcoholgebruik.

Kijk voor meer informatie op www.hersenstichting.nl

Roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap brengt zeker risico's met zich mee. Ook een veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving heeft een nadelige effect op je zwangerschap en je baby.

Roken of meeroken tijdens de zwangerschap verhoogd de kans op:

  • Een miskraam of vroeggeboorte (voor de 37 weken zwangerschap)
  • Een (te) laag geboortegewicht en vroeggeboorte van je baby
  • Zuurstofgebrek en hierdoor problemen in de groei en ontwikkeling van je baby
  • Meer verkoudheden, oorinfecties of longproblemen, zoals astma bij je opgroeiende kind
  • Geboren worden met een verslaving aan nicotine waardoor de baby onrustig en huilerig is
  • Een grotere kans op wiegendood

Stoppen met roken heeft direct effect, het vermindert de risico’s. Lukt het je niet alleen om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap? Vraag ons om ondersteuning of kijk op Rokeninfo.nl

Paracetamol tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen vragen zich af of ze paracetamol mogen gebruiken tijdens de zwangerschap.
Bij pijnklachten kun je zonder gevaar paracetamol gebruiken. In de bijsluiter staat hoeveel je mag gebruiken. Gebruik andere pijnstillers alleen na overleg met je huisarts (vertel wel dat je zwanger bent). Een verdoving voor een behandeling door de tandarts is geen probleem.
Wees in ieder geval voorzichtig met het gebruik van medicijnen, sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van de baby. Vertel ons altijd welke medicijnen je gebruikt.

Sporten in de zwangerschap

Sporten kan in de zwangerschap. Dit is zelfs heel gezond. Je spieren blijven ontwikkeld en deze heb je nodig in de zwangerschap om fit te blijven en om tijdens de bevalling een topprestatie te leveren. Ook voor je herstel na de bevalling is een goede conditie belangrijk. Dus sportte je al voor de zwangerschap, dan kun je dat gewoon blijven doen. Er zijn echter sporten die in de zwangerschap minder verstandig zijn. Bijvoorbeeld contactsporten en duiksport. Bij het uitvoeren van buikspieroefeningen kun je je schuine buikspieren blijven trainen. Doordat je rechte buikspieren van plaats veranderen is het verstandiger deze niet te trainen. Maar luister wel naar je lichaam, als je klachten krijgt doe het dan rustiger aan.
Mocht je rugklachten hebben, dan kan zwemmen heel prettig zijn. Ook zijn er diverse zwangerschapscursussen waarbij aandacht wordt besteed aan beweging.

Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding; je hebt voor zwangere vrouwen speciale sportprogramma’s onder professionele begeleiding.

 

Saunabezoek in de zwangerschap

De sauna is een prima plek om te ontspannen. Maar mag je ook naar de sauna als je in verwachting bent?
Ben je nog nooit of heel weinig naar de sauna geweest, dan is het geen goed idee om naar de sauna te gaan tijdens je zwangerschap. Je lichaam krijgt het dan te zwaar: het moet omgaan met je zwangerschap én wennen aan de sauna.
Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Dit geldt natuurlijk alleen als je gezond bent en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Ga het liefst niet in de eerst 3 maanden
  • Blijf niet te lang (maximaal 10 minuten) in het ‘zweethok’
  • Ga liever niet in de infrarood sauna
  • Ga liever niet op de zonnebank

Het risico is namelijk dat je eigen lichaamstemperatuur teveel stijgt, er ontstaat een soort kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Luister naar je lichaam, bij klachten altijd stoppen.
Na het lezen van alle waarschuwingen zou je je bijna afvragen waarom je überhaupt nog naar de sauna zou gaan als je zwanger bent. Toch zijn er zeker voordelen. Je verliest in de sauna veel vocht en dat voorkomt dat je teveel vocht vasthoudt. Ook is een saunabezoek goed voor je bloedsomloop en natuurlijk kun je er heerlijk ontspannen.

Voeding tijdens de zwangerschap

ZwangerHap

ZwangerHap is een handige app waar je alle levensmiddelen in kunt vinden die je wel of niet mag eten.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. Om niet teveel aan te komen in de zwangerschap is het ook verstandig om gezond en gevarieerd te eten. Wat heb je nodig?

  • Graanproducten
  • Groeten en fruit
  • Melkproducten en vlees of vleesvervangers, vis of ei
  • Vet (onverzadigd) en olie

Let op: je hoeft niet voor 2 te eten en bewust afvallen tijdens de zwangerschap is niet verstandig. Eet geen vette snacks en vermijd teveel suiker.

Kijk voor meer informatie op voedingscentrum.nl

Vakantie tijdens de zwangerschap

Als je naar een ver land wilt reizen, bespreek dit dan voor je boekt met je verloskundige en/of huisarts. Voor een reizigersadvies en eventuele vaccinaties neem je contact op met de GGD. Zeg daarbij duidelijk dat je zwanger bent.Vliegen naar je bestemming is op zich geen probleem, maar check van tevoren de regels van je vliegmaatschappij. Vaak is een ‘fit to fly’ verklaring nodig. Wij kunnen je die geven. Neem ook altijd je zwangerschapskaart en het telefoonnummer van onze praktijk mee. Mocht je medische hulp nodig hebben, dan heb je al je gegevens bij de hand.

Lees meer