Wanneer moet je bellen?

De start van de bevalling

Eerder in de zwangerschap zijn er samentrekkingen van de baarmoeder die kunnen lijken op weeën. Dit kunnen harde buiken zijn of voorweeën. Je kunt dit zien als oefeningen van de baarmoeder. Deze samentrekkingen leiden niet tot het opengaan van de baarmoedermond. Kenmerkend van voorweeën is dat ze niet erger worden en ook niet langer gaan duren. Voorweeën duren dertig tot veertig seconden en treden meestal ‘s nachts op.
De bevalling is echt begonnen wanneer er regelmatige weeën zijn. De weeën komen dan om de drie tot vier minuten minstens een uur lang. De weeën nemen daarbij toe in frequentie, kracht en duur. De periode van bevallen begint wanneer door het samentrekken van de baarmoeder de baarmoedermond verandert. Een wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Als de wee net begint, is de pijn goed te verdragen.
Op het hoogtepunt is de druk op de baarmoedermond het grootst en daarmee is de dan pijn het hevigst. Gelukkig duurt het hoogtepunt kort genoeg om de pijn meestal toch goed te kunnen verdragen. Daarna neemt de sterkte van de wee weer af, en je krijgt even rust.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Bel ons altijd:

  • Als je ongerust bent over je eigen gezondheid of die van je baby
  • Als je je baby niet of duidelijk minder voelt bewegen.
  • Als je nog geen 37 weken zwanger bent en er gebeurd 1 van de volgende dingen;

Weeën

Bel ons als je een uur lang regelmatige weeën hebt, om de vijf minuten, waarbij de wee ongeveer een minuut aanhoudt.
Beval je van je tweede of volgende kindje? Dan kan het zijn dat we andere afspraken met je maken. Dit bespreken we tijdens de controles.

Vruchtwaterverlies / gebroken vliezen

Bel ons overdag altijd. Probeer wat vruchtwater op te vangen, zodat we dit kunnen bekijken. We komen dan bij je langs om verdere afspraken te maken.

Bij gebroken vliezen ’s nachts mag je wachten tot de volgende ochtend.

Behalve als:

  • het kindje nog niet is ingedaald (dit hoor je tijdens de controle)
  • het vruchtwater groen of bruin is
  • je ook regelmatige weeën hebt

In deze gevallen bel je ons direct, ook 's nachts.

Zorg ’s nachts dat je huis goed verlicht is zodat we het gemakkelijk kunnen vinden!

Bloedverlies

Bel ons altijd als je helderrood bloedverlies zoveel als een menstruatie hebt.

Slijmerig bloedverlies aan het einde van de zwangerschap kan voorkomen. Dit kan de slijmprop zijn, of bloedverlies dat ontstaat door het verweken en ontsluiten van de baarmoedermond. Dit is normaal; hier hoef je niet ongerust over te zijn.

Heb je te maken met voortekenen van de bevalling? Je kunt altijd de dienstdoende verloskundige bereiken op telefoonnummer 06-52884908

Lees meer