Zwangerschapstest

Wanneer is het zinvol om een zwangerschapstest te doen?

Het beste is om te testen als je één of meer dagen overtijd bent. De zwangerschapstest reageert op het HCG-hormoon in je urine. Als je zwanger bent, heb je elke dag meer van dat hormoon in je urine. Zodra je echt overtijd bent, bevat je urine genoeg HCG om de test positief te laten zijn.

HCG-hormoon

Het HCG is een hormoon dat in grote hoeveelheden aangemaakt wordt door zwangere vrouwen en om deze reden wordt het ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. 
Het hormoon speelt een grote rol in de bescherming van het embryo. Het is ook verantwoordelijk voor de eerst zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en vermoeidheid.
Wanneer je zwanger bent is het HCG-hormoon soms al na 2 weken na de bevruchting te vinden in je urine. Je bent dan pas 1 dag over tijd.
Alle zwangerschapstesten zijn hierop gebaseerd en zullen als uitslag een gekleurd streepje of stipje tonen, wanneer het hormoon in je urine aanwezig is. Zwangerschapstesten kunnen derhalve wel eens ten onrechte ‘melden’ dat je niet zwanger bent, maar nooit andersom.

Uitslag zwangerschapstest aflezen

Een zwangerschapstest toont een streepje of plusje als er HCG aanwezig is in de urine. HCG komt niet voor in je lichaam als je niet zwanger bent. Dus een positieve uitslag, hoe vaag het streepje ook is, betekent ZWANGER! 
Lees de zwangerschapstest niet meer af als de tijd is verstreken, want de kans is groot dat je begint te twijfelen door het mogelijke indrooglijntje dat je ziet. Zo’n indrooglijntje is in geen enkel geval een positief resultaat!

Welke zwangerschapstest?

Bij de drogist of apotheek in je buurt kun je terecht voor een test. Ook de meeste supermarkten hebben de zwangerschapstest in hun assortiment. Als je liever niet wilt dat iemand ziet dat je een zwangerschapstest koopt, dan is online bestellen erg gemakkelijk en discreet. Er zijn diverse merken op de markt qua kwaliteit ontlopen ze elkaar niet. 

Lees meer