Tips

Zet het telefoonnummer van de verloskundige in je telefoon.

Je weet nooit wanneer je een verloskundige nodig hebt. Vaststaat dat veel vrouwen bij ongerustheid over de zwangerschap eerst hun partner bellen.

Iets extra's

Je partner kan zich tijdens de zwangerschap anders gedragen dan hoe je haar kent. Er gebeurt heel veel in haar lichaam! Vaak gerelateerd aan de hormonen, maar ook haar veranderende rol, de vooruitzichten (dikkere buik, de bevalling, de zorg over jullie kind) kunnen haar humeur beïnvloeden. Probeer te doen wat je belooft en doe af en toe iets extra’s. Zij levert door de groei van haar buik, de vermoeidheid en de lichamelijke ongemakken een beetje zelfstandigheid in. Het is fijn als jij haar daar in kunt steunen.

Verwen haar een keer extra door een bloemetje mee te nemen, haar een keer te masseren, mee te denken over de toekomst, naar haar verhaal te luisteren of gewoon een keer extra te knuffelen.

Overigens betekent dit niet dat je jezelf moet wegcijferen. Jij blijft ook meetellen. Geef aan wanneer jou iets dwarszit, te veel wordt, de zwangerschap of het vooruitzicht je zwaar valt of als je aandacht van haar tekort komt.
Geniet ervan dat je met z’n tweeën bent.
Houd er rekening mee dat er ook een periode komt waarin de baby en vermoeidheid centraal staan. Zorg er daarom voor dat je nog even bewust met z’n tweeën geniet, bijvoorbeeld door een (korte) vakantie, een diner voor twee of een dagje uit.

Masseren

Gedurende de zwangerschap verandert de lichaamshouding door de dikker wordende buik. Deze veranderende houding heeft invloed op veel botten, spieren en pezen waar ze last van kan krijgen. Het kan dan erg fijn zijn om lekker gemasseerd te worden. Dit kun je zelf doen, want er is niets wat je fout kunt doen. Zolang het goed voelt voor haar, is het goed.

Buik foto

Een fotoserie van haar groeiende buik kan leuk zijn voor later. Vooral als je het op dezelfde plek doet.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent.

Lees de schriftelijke informatie die jullie van ons hebben ontvangen, zoek antwoord op vragen, zorg ervoor dat je weet waar de babyspullen liggen, waar de ziekenhuiskoffer staat en wat erin zit. Zorg ervoor dat je de route naar het ziekenhuis weet en blijf op de hoogte van wegwerkzaamheden op die route. Weet waar het fototoestel of de videocamera is als je die wilt gebruiken bij de bevalling of meteen erna.

Lees meer