Aanstaande moeders
Het is voor je partner lastig om te weten hoe hij je steun kan geven, hoe hij jou kan helpen terwijl hij zelf in een emotionele achtbaan getrokken wordt. Maar als het hem lukt zowel in te spelen op jouw behoeften als op die van hem, dan is de kans groot dat de geboorte van jullie kind de basis van jullie relatie verstevigt. En een stevige basis door een goede en sterkere relatie is niet alleen fijn tijdens de eerste maanden na de geboorte van jullie kind, maar zal nog veel langer een positieve invloed hebben op jullie samenwerking. Maak het wat makkelijker voor hem en help hem door duidelijk aan te geven waar je behoefte aan hebt, vertel hem wat je van hem verwacht en wat hij voor je kan doen.
Een paar voorbeelden
Realiseer je dat een zwangerschap en de tijd rond de bevalling perioden zijn waarin je partner zich geconfronteerd kan zien met voor hem niet alledaagse onderwerpen. Om een voorbeeld te geven: de gemiddelde vrouw is niet bang van een beetje bloed, ze ziet het immers elke maand. Een man ziet alleen bloed als er iets mis is en dat kan van invloed zijn op zijn gevoel, denken en handelen. Het beetje bloed dat vloeit bij een bevalling kan bij hem een heel ander gevoel veroorzaken dan bij jou. Een ander voorbeeld: een avondje informatie over borstvoeding is heel goed om jullie beiden voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Maar de kans is groot dat hij borsten tot nu toe alleen heeft geassocieerd met aantrekkelijkheid. De andere aandacht voor borsten geeft menig man een ongemakkelijk gevoel.
Daarbij kan hij ook nog eens een duidelijke achterstand in het ‘zich vader’ voelen. Jij merkt het immers als je kind in je buik beweegt en je voelt je misschien al een echte moeder van jullie kind. Je partner voelt jullie kind niet in zich en het aan de buitenkant van jouw buik voelen is een stuk minder intens. Hierdoor zit hij waarschijnlijk qua binding met jullie kind een beetje in een achterstandspositie.